Bergs bryggeri

Innegården av Bergs Bryggeri år 1927 där lastbilarna står lastade inför att leverera sina varor. Det är en härlig miljö på denna innegård och det är synd att man inte hann med att fotodokumentera denna fabrik. Detta bryggeri låg på Åsbogatan 29 och ägaren var fabrikören N. P. A. Pettersson. Bergs bryggeri grundades under 1880-talet men låg nere under krigstiden och de efterföljande åren nere. År 1926 övertogs bryggeriet av disponent Nils Pettersson som bland andra intressenter är innehavare av bryggerirörelser och även på andra orter. Under årens lopp har emellertid fabrikör Pettersson utlöst de övriga och är sedan november 1942 ensam ägare till bryggeriet.
Tillverkningen omfattar svagdricka och man framställde cirka 500,000 liter per år. Bryggeriet har även nederlag för kolsyrat vatten och läskedrycker och försäljningen sker i Borås med omnejd. Nils Per August Pettersson som var fabrikör i Borås, föddes i Bankeryd Jönköpings län den 25 mars 1887 av lantbrukaren F. P. Pettersson och H. H. Susanna född Isaksson. Han gick en bryggerikurs i Nässjö, ”Bryggeri Älgen” och Sala Bryggeris tekniska laboratorium. Han har även arbetet i Amerika som byggnadssnickare samt som chaufför. Han var även sekreterare i Elfsborgs läns bryggareförening och medlem av Skattefria Bryggeriers riksförbund samt medlem i Borås Hantverksförening, han var gift med Greta Bergman.

Foto Jan Thorsén
Jag tror att denna bild är fotograferad på 1960-talet och här ser fabriken väldig risig ut. Gatan som går in till höger är Schelegatan. Det är en gata som inte finns idag men den fick sitt namn år 1907 efter ett beslut i Borås stadsfullmäktige. Gatan är en av de många gator i Borås som tillhör kategorin historiska personer och släkter. Namnet efter adelsläkten von Schele som härstammar från Pommen och ursprungligen hette Scheel. I dag ligger Kulturhuset på denna plats och bryggeriet revs väl i slutet av 1960-talet har jag för mig.

PDF-fil