Sven Eriksonsgatan med fattighuset

En bild från 1927 med fattighuset till vänster och det kallades för Bracka. Troligtvis står fattighuset och väntar på rivning, man ser på bilden att det är ganska så slitet med trasiga fönsterrutor. Fattighuset kom till efter 1822-års stadsbrand, fattighjonen som bodde där utförde vissa sysslor för att få ihop lite pengar. Det sägs även att längst ner mot Viskan tillverkades likkistor. Man satt även stickade strumpor och det var väl mest gummorna som gjorde detta medans gubbarna var ute på stan och fick hjälpa till att t.ex hugga ved samt att ”dra mangel” De pengar som de tjänade gick mest till kaffe och det var mest till gummorna medans gubbarna skaffade snus för pengarna.
Det fanns många av de boende som hade smeknamn som t.ex ”Fläskstina” och ”Lilla Knyckemaja” och det verkar som att Lilla Maja var ute och knyckte saker och det var nog många som gjorde det för att överleva förr i tiden. Det var inget lyxliv som man levde när man bodde på Bracka och maten bestod mest av sill och välling men på söndagarna lyxade man till det lite och då år man köttsoppa en så kallad ”Sluring” på saltspad. Det bestod av små bitar av saltad fisk som blandades med potatis, rotfrukter, mjöl och korngryn till en smet.
Fattighuset hade plats för 72 personer som inhystes i 10 rum. På sent 1920-tal omvandlades denna miljö kraftigt men rev byggnaderna runt Krokshall och Sven Eriksonsgatan men det fanns ett hus som man bevarade, det var Nymanska gården som man flyttade till Ramnaparken. Hela Krokshall blev en stor torgyta och Sven-Eriksonsgatan breddades men i dag är Krokshall en parkeringsplats. Huset till höger byggdes av fotografen Gustaf Nilsson år 1909. När man rev fattighuset så flyttades fattighjonen över till Försörjningshemmet Ramnalid som ännu står kvar i dag.

PDF-fil