Södra Torget

Jag har gjort en hel del inlägg om Södra Torget men här är en bild som är intressant. Jag har aldrig tänkt på att det har varit en rabatt mitt på torget och det är ett salutorg här än så länge, bussarna har inte gjort sitt intrång på torget ännu. Hela torget är belagt med kullersten och när man hade sina marknadsdagar här så måste det var hemskt obekvämt att gå denna yta. Byggnaden vid bilen finns fortfarande kvar i dag och där låg Strömqvist järnhandel i många, många år. Den är lika vacker i dag som på den gamla bilden.
Den gamla byggnaden uppfördes år 1828 i trä och är fortfarande i samma skick och den innehåller 1 våning med inredd vindsvåning och med butikslokaler och en lägenhet. De butiker som har funnits i denna byggnad under åren är, Bengtas lunchkafe och den grundades av Franzen och Karlsson år 1934 och från 1941 hette innehavarna fröknarna Karin Zetterberg och Ester Svensson. Någon affär som man kommer väl ihåg är tobaksaffären i hörnet som hette Ingrid Hedbergs Tobak- och Pappershandel och den tobaksaffären grundades av handlande Hjalmar Söderholm år 1905, affären innehas av Ingrid Hedberg från 1910. Givetvis Strömqvist järnhandel som grundades av handlande Sven Knutson på 1820-talet och flyttad till Borås år 1848. Jag kommer inte ihåg när Strömqvist järnhandel slog igen i centrum men jag kommer inte ihåg vilket år, kan det ha varit i slutet på 1990-talet eller början av 2000-talet. Jag tror att det var efter Strömqvist stängning som man öppnade upp delen av Bäckegränd mellan Österlånggatan och Viskan, den delen av gatan har varit överbyggd i ett antal år men nu är den helt öppen.

Foto Glenn Murberg 20150801
Så här ser det ut i dag och denna bild fotograferade jag den 1 augusti 2015 och det är en riktig vacker liten gatstump fram till Österlånggatan. Lite likt de smala gatorna i gamla stan i Stockholm.

PDF-fil