Utsikt åt söder från Gustav Adolfskyrkan torn

Förra veckan skrev jag ett inlägg om Bergs bryggeri och här ser vi bryggeriet med skorstenen ifrån andra sidan ifrån Gustav Adolfskyrkans torn. Här fanns det gott om gamla byggnader som försvann när man skulle bygga kulturhuset. Här låg bland annat Borås andra lasarett och vad jag har fattat det som så låg det mer längre ner mot det tredje lasarettet vid Sturegatan. Kan det ha legat i korsningen Åsbogatan och Sturegatan? I alla fall det andra lasarettet byggdes år 1828 och var aktiv mellan åren 1828-1893 till det tredje lasarettet byggdes vid Sturegatan. Det andra lasarettet som även kallades för Holmers lasarett, det byggdes på mark som avyttrades från lasarettsläkare Holmers egendom Bäckäng. Det var ett envånings trähus med 12 sjuksalar och 34 sängar.
Jag har planer på att besöka Gustav Adolfs kyrkan och ta mig upp i tornet för att fotografera ut över Borås hur det ser ut i dag. Tänkte att jag ska vänta tills alla löven är borta så man ser byggnaderna bättre. Jag ska även passa på att fotodokumentera kyrkan invändigt, jag har varit där inne ett flertal gånger bland annat döptes jag i den kyrkan och sedan har man varit där på skolavslutningar. Senast jag var inne i kyrkan var på min fars begravning för 9 år sedan, så det är dags att göra ett återbesök igen.
Den 10 december 1975 invigdes Kulturhuset i Borås och idéen till en gemensam byggnad uppstod redan i slutet av 1950-talet. Av ekonomiska skäl dröjde det till 1970 innan beslut om ett byggande togs. Arkitekten bakom är Roland Gandvik, dåvarande stadsarkitekten i Borås. Du som läsare har du bilder på rivningen och även byggandet av Kulturhuset, hör gärna av dig med ett mail på: gamlaboras@murberg.se. Om du kan tänka dig att låna ut dessa bilder, så jag kan få skanna av dessa och lägga ut på min hemsida och givetvis anger jag vem som är upphovsman till bilderna.

PDF-fil