Allégatan - Järnvägsgatan

Bild ur Borås Lokaltrafiks bildsamling
Korsningen Allégatan och Järnvägsgatan och längst till höger ser vi Folkets hus. Denna bild är fotograferad någon gång 1957-1958 och det var innan man byggde ut Folketshus mot gamla Grandhotell. Folkets hus uppfördes 1938-1939 i betong och sedan använde man utvändiga isolerplattor och ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson och arkitekten hette Gunnar Jonsson. Folket hus uppfördes i 6 våningar med hela 50 rum och en biograflokal som hette Folkan som försvann när man rev Folkets hus och man sparade då bara huskroppen utmed Järnvägsgatan. Borås första Folkets hus låg på Sturegatan som byggdes år 1901, ett trähus i en våning, vilket tjänstgjorde som samlingslokal till dess fastigheten vid Järnvägsgatan var färdig.
Det var den 16 april 1920 som Byggnadsföringen beslöt att köpa Frans Björklunds fastighet på Österlånggatan 1. Som sagt stod Folkets hus färdigt 1939 men jag kan fortfarande inte förstå att man kunde riva biografen Folkan när det var en av Sveriges bäst bevarade biosalong. Sedan den vackra entrén och salongen på andra våning som var både marmor på golv och väggar. Jag sitter här och funderar hur mycket som man bevarade ifrån biografen, om man tog vara på något av dess marmor eller om den blev fyllnadsmaterial någonstans. Biostolarna vet jag att det var några som var och hämtade bland annat kamratföreningen på I 15 tog tillvara på ett antal stolar. Jag är glad att jag hann att fotografera biografen innan den försvann, så har man i alla fall bilder att titta på. Det gjordes även ett försök att få byggnaden förklarat som ett byggnadsminne men tyvärr så misslyckades den planen också.
Jag gillar denna bilden men det är ju ingen nyhet att jag gillar gamla byggnader och jag sitter och funderar när man rev dessa två byggnader intill Folkets hus.

PDF-fil