Stora Torget

En gammal bild på ett stånd på torghandeln på Stora Torget. Här säljer man krukor och skålar och dom är säkert hemgjorda, som man gjorde förr i tiden så tillverkade man det mesta själv. Det skedde på vintern när man inte hade så mycket med jordbruk att göra utan då satt man hemma och tillverkade en massa saker. I bakgrunden så ser vi biografen Olympia som på den tiden låg på Stora Torget i en mysig gammal träkåk och just dessa träkåkar är det ont om dessa byggnader just runt torget. Det är synd att så många gamla hus har försvunnit i Borås och jag har tidigare skrivit om hur man rev alla de trähusen som fanns runt torget. Det är samma med de tre kvarteren Brage, Bele och Balder, där i Högskolan ligger i dag. Det var många gamla hus som försvann där och det är tragiskt att staden inte vill ha kvarn några gamla hus.
Som jag skrev i somras så var jag och besökte Hjo, då passade jag på att titta på deras vackra och bevarade trähus som ligger intill Stadsparken vi Vätterns strand. Till sommaren skall jag göra ett besök i Falkenberg och tittade på deras kvarter med gamla hus och då passar jag givetvis på att fotodokumentera samtidigt och vem vet det kanske dyker upp någon bild där ifrån i något blogginlägg. Det är alltid intressant att titta på andra städers kulturbyggnader och se hur man gör för att bevara dessa.
På bilden så ser vi att Stora Torget är belagt med kullersten och det var en vanlig metod att stenlägga på torg och gator. I Borås finns det en gatstump som är belagd med kullersten och det är utanför vårdcentralen på Stengärdsgatan, tyvärr så är det ingen originalgata utan den är återskapad.

PDF-fil