Strandgatan med Södra Torget

 En härlig gammal bild på nuvarande Sandwalls plats med dessa små trähusen utefter gatan och likaså vid torget. Till höger ligger fabriken Kilen som var i Abraham Langlets släkt i fyra generationer. Omkring år1870 ägde Carl Magnus Lundberg det Landletska företaget. Han lät nu flytta verksamheten till den kallade Lundbergska kilen inne på Viskaberg väster om Viskan. Företaget fanns kvar ända fram till år 1923. Det gamla rödfärgade färgeriet stod sedan kvar intill den gamla teatern och användes för murarutbildning fram till omkring år 1925 och sedan rev man den gamla fabriken. Sedan på andra sidan av Stadsparken låg det stora Viskaberg som jag har skrivit om innan.
Strandgatan som här är kullerstensbelagd och följer Viskans sväng och det finns inga räcken alls. Jag vet inte vilket år räckena kom upp men i dag finns det inga räcken heller. Dessa togs bort när man gjorde om Strandgatan till Sandwalls plats. Att man kallar denna plats för Sandwalls plats är en gåta för mig, det skulle ha namnet Ada Damms plats i stället och Sandwalls plats skulle ha varit där som Sandwalls en gång låg vid Bryggaregatan. Man kunde ha namngivit den park som ligger framför där Sandwalls låg till Sandwalls plats. Jag har funderat många gånger på detta men har inte fått något svar varför namnet blev som det blev.
Utan de gamla hus som vi ser på bilden så finns bara gamla Strömqviska gården, och Flaménska gården som finns kvar i dag. Likaså hemgården som gömmer sig bakom Strömqviska gården finns också kvar. Det som jag har sagt tidigare så var det inte bättre förr utan det var annorlunda och man ser hur Borås har förändrats med åren, mycket till det bättre men till det sämre är att man vill göra sig av med de gamla byggnaderna. Det tycker jag är väldigt tråkigt, det bör finns med gamla byggnader som påminner om vår historia.
En efterlysning, jag kommer att skriva ett blogginlägg och HP färg och kemi i Bollebygd någon gång nästa år. Då man kommer att lägga ner verksamheten i Bollebygd så kommer jag att försöka att smal på mig fakta och bilder så jag får ihop ett inlägg. Så du som läsare har någon fakta eller historia om HP eller kanske till och med jobbat där så får du gärna höra av dig på: gamlaboras@murberg.se. Har du även egentagna bilder så hör av dig till mig, allt är välkommet.

PDF-fil