Hubos Hörna

I hörnet av Stora Brogatan och Österlånggatan som uppfördes år 1828 i två våningar med kontors- och affärslokaler. Byggnaden som tidigare kallades för ”Politiska, knuten” där stadens borgare brukade samtala om stadens angelägenheter, hörnet kallades i folkmun för ”Pengalösa hörnet”. I denna byggnad var också Borås första telegrafstation inrymd och likaså stadens första biograf som fanns där fram till år 1913. Dessa gamla träbyggnader är så vackra med alla dessa trädetaljer och dessa små tittskåp på väggarna. Dom vackra lamporna som bland annat lyste upp affärsskylten. Notera bara hur man har dragit stupröret ner efter väggen, lite originell dragning. Det är synd och skam att dessa gamla byggnader har försvunnit en efter en i alla dessa rivningar som har varit i Borås, hade man sparat några gamla trähus i centrum så hade det var en färgklick som hade fångat upp människornas blick istället för de fyrkantiga lådor som ploppar upp en efter en.
Ägare till denna vackra fastighet var direktör Jean Medberg född 1882 och han var gift med Tecla Helena Holmqvist född 1884 och de hade 3 barn Curt född 1905, Jean Artur född 1913 och James Ulf född 1921. Det fanns en del företag i denna byggnad som bland annat Lindskogs Bokbinderi, Strömers Maskin AB och AB Hubo Bosättningsartiklar och elektrisk armatur.

Foto Glenn Murberg 20171013

Så här ser det ut i dag, denna bild fotograferade jag den 13 oktober 2017. Byggnaden som ersatte den gamla träbyggnaden ser ganska så charmlös ut, ser ut som en fyrkantig låda och det finns det gott om runt torget. Igår så var jag och fotograferade vaktmästarbostaden till Ljungbergs läder (Wiskania) och kommer att leta fakta om denna byggnad och kommer som ett blogginlägg längre fram. Har du några minnen, historier om denna byggnad och lika så om Ljungbergs läder (Wiskania) så vore jag tacksam om du ville maila dessa till mig på, gamlaboras@murberg.se och även om du kanske har äldre bilder på både fabriken och vaktmästarbostaden.

PDF-fil