Korsningen Lilla Brogatan - Stora Kyrkogatan

Bild från Borås Lokaltrafiks bildsamling
En bild i korsningen Lilla Brogatan och Stora Kyrkogatan runt år 1957-1958. Byggnaderna vi ser på bilden finns fortfarande kvar i dag men gatan Stora Kyrkogatan stympades när Epahuset byggdes samt att man bytte namn på den sista delen på Stora Kyrkogatan som då blev Torpagatan. Stora Kyrkogatan gick ursprungligen från Caroli kyrkan över Stora torget och vidare ner till Viskan. Sträckan mellan Lilla Brogatan och Viskan kallas som sagt för Torpagatan. ”Stora Kyrckiogatan” nämns i Datans Boråskarta från år 1728.
Byggnaden till vänster uppfördes år 1922 av C. J Thoren i två våningar och mansardvåning och det fanns bland annat 3 lägenheter och affärslokaler i bottenplan. Ägare till byggnaden var C. J. Thorens stärbhus och Fabrikör Erik A. Olausson. Här fanns bland annat AB Josefsons efterträdare en skoaffär och E. A. Olassons charkuterivaror. Byggnaden ligger i kvarteret Pluto 1 med adress Lilla Brogatan 22.
Byggnaden till höger är uppförd 1916-1917 av grosshandlare Johan Stenlund. År 1914 köpte Johan Stenlund tomten som då var bebyggd med ett trähus i en våning som då revs och byggde den nuvarande byggnaden. Nuvarande byggnaden är uppförd i två våningen och vindsvåning och det har funnits en antal butiker i fastigheten som t.ex. Corsett & Textil AB, Engrosförsäljning av korsetter, linnevaror, bomull-, ylle- och sidenvävnader. Firman grundades av direktör Claes Berntson 1933. Även Linnemagasinet fanns har och det var även Berntson innehavare till. Byggnaden ligger i kvarteret Perseus 2 med adress Lilla Brogatan 20.

PDF-fil