Stora Brogatan med Teknis

En gammal bild av Stora Brogatan mot nuvarande Teknis. Bilden är fotograferad år 1860 och små vackra hus utmed Stora Brogatan och hela gatan är belagd med Kullersten. Det finns några gamla trähus kvar utmed gatan i dag men dom är inte så många och det är mest på vänstersidan som de finns kvar. På högersidan är de gamla byggnaderna utbytta mot större hus av sten och betong. Dessa hus är säkert byggda efter den sista stadsbranden år 1827. Tittar man på de två husen närmast så ser man att dom är så gott som identiska och just denna byggnadsstil var mest vanligast i Borås vid denna tid.
Så gott som var enda hus har en trappa utanför entrén och i slutet av gatan avslutas med Tekniska Elementarskolan. Skolan är uppkallad efter entreprenören Sven Erikson och det var Sven som grundade Sveriges första mekaniska väveri i Rydboholm. Från början fanns ett nationellt intresse av utbildning i maskinell användning och vävteknik. Tekniska vävskolan som kom igång år 1866, blev därför snart en del av de övriga tekniska utbildningarna vid Tekniska Elementarskolan och utvecklades under 1900-talet till textilinstitutet. Detta institut avvecklades 2985 och blev istället Textilhögskolan och en del av Högskolan.
Skolan har haft flera namn under historiens gång. Men det ursprungliga namnet vad Tekniska Elementarskolan i Borås 1856–1938. Därefter Tekniska gymnasiet 1938–1947, Högre tekniska läroverket 1947–1963 och Statens tekniska gymnasium 1963-1997. Men år 1997 döptes den om till Sven Erikssongymnasiet, vilket också tydligt står präntat på en gavel. Alltså en gammal skola med många olika namn genom åren och framför skolan står en byst av grundaren Sven Erikson och en likadan byst står i Rydboholm utanför Sven Eriksons gamla bostad som senare blev kontoret för Rydboholmsbolaget.
Som ni vet så samlar jag in bilder till min hemsida som handlar om Borås och även Rydboholm och Viskafors, så har du bilder på dessa områden eller fakta, historier som era farföräldrar har berättat få du gärna dela med dig, hör av dig med ett mail, gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil