Stora Torget

En riktig gammal bild över Stora Torget, det var på denna tid som till och med Södra Torget var bebyggt och bilden är 150 år gammal och det finns inte så mycket kvar av gamla Borås utan det mesta är borta. Det var på denna tid som trähusen och just två-våningshusen dominerade Borås. Just denna bild har jag aldrig sett innan av Borås och den är från 1870-talet och troligen fotograferad ifrån det populära stället i Carolikyrkan, jag tror att fotografen står uppe i tornet under kyrkklockorna.

Här är en bild som jag fotograferade från tornet under kyrkklockorna den 15 oktober 2015, ber om ursäkt för att det är lite dålig kvalité på bilden, den är fotograferad genom gallret som finns i gluggen i tornet. Det är inte riktigt samma vinkel men man ser hur staden har ändrats på dessa år. Om man tittar på den gamla bilden så ser man Flamenska gården vid Stora Torget och även Utfalska gården eller Hemgården som den numera heter.

Denna bild fotograferade jag den 13 oktober 2017, nästan exakt 2 år efter den föregående bilden men denna gång jag fått tillåtelse att komma allra högst upp i tornet. Tillbaka till den gamla bilden så de byggnader som stod på nuvarande Södra Torget revs på 1890-talet för att de plats till Södra Torget. Detta gjorde man för att man ville skapa ett salutorg eftersom torgen inte räckte till för alla handel som var förr i tiden. Det fanns två namn på detta torg bland annat Nya Torget och södra Torget. Man använde torget till att sälja saker som var gjorda i trä och därför kallades torget även för Trätorget. Sedan efter nästan 40 år så flyttade torghandel till det nya salutorget på Krokshall och detta skedde år 1933. Så tiderna förändras och förr i tiden fanns det Hötorget, Stora Torget, Södra Torget och Lilla Torget. Många känner inte till Lilla Torget, som låg bakom det gamla rådhuset som i dag är bebyggt av gamla Handelsbankens hus. Marken framför Handelsbanken som fortfarande är obebyggt låg Borås gamla Rådhus.

PDF-fil