Allégatan

Allégatan
Var på Allégatan idag, jo hörnet Allégatan-Lilla Brogatan det så kallade Sleipnerhuset. Så här såg det ut efter att man hade sänkt Allégatan och man var tvungen att bygga på grunderna på husen och sedan bygga upp trappor som nådde upp till dörrarna. Byggnaderna ser lite roliga ut när de är påbyggda underifrån och jag tror att det var mest vid östra sidan av Allégatan och på den västra sidan höjde man gatan istället. Men denna byggnad var mycket vackrare förr i tiden innan man sänkte gatan.

Så här så byggnaden ut innan sänkningen och var mycket vackrare. Men jag förstår att man gjorde denna sänkningen och på vissa andra delar höjde man gatan, för Allégatan lutade så kraftigt emot väster. Jag vet inte när denna byggnad revs men skulle kunna tänka mig att det var på 1960-talet, jag är nog lite för ung för att komma ihåg detta hus. De enda träbyggnaderna som finns kvar på Allégatan är ju Hemgården och kvarter Munin men ungefär halva Minin är nyproduktion som gjorde vid en renovering på 80-talet har jag för mig. Man skulle renovera Minin men upptäckte att den ena delen var så dålig så man rev den delen och byggde upp efter de gamla ritningarna.
Det ser ut som att båda Allégatan och Lilla Brogatan är stensatt med kullersten men då efter sänkningen så ersatte man kullerstenen mot vanlig gatsten som ligger fortfarande kvar i dag. Det måste ha varit oerhört obehagligt att gå på dessa gator för i tiden men samtidigt tycker jag att det ser mysigt ut med denna stenläggning. Man har återskapat en gatstump med kullersten och det är Stengärdsgatan mellan Södra Kyrkogatan och Skolgatan.

PDF-fil