Gässlösavägen

Året är 1925 och hela Gässlösavägen är uppgrävd och man lägger ner en kulvert. Det var mest spadar och spett som gällde då och stubbrytare. Bortanför alla arbetare ligger Ljungbergs Läderfabrik som den såg ut från början. Den byggdes år 1916 i 2 ½ våning och bottenvåningen murades i rött tegel medans övriga delar av huset uppfördes i trä. Sedan har man byggt ut fabriken i omgångar. Bland annat år 1922 byggde man ut mot sydväst utmed Gässlösavägen och det gjorde man år 1927 också. År 1930 var det dags att bygga ut ännu mera åt sydväst och utbyggnaden fick då en gavel helt i tegel som avslut. Ett torn i fyra våningar markerar var den nya byggnaden tar vid i den långsträckta byggnaden.

Foto Glenn Murberg 20200226

Denna bild fotograferade jag den 26 februari 2020, då jag även fick tillträde att fotografera invändigt. Stora skillnader fanns mellan den äldre och den nyare delen men år 1939 så rev man bort de äldre delarna i trä och ersattes med tegel. Den nya tegelbyggnaden fick ett flackt sadeltak som anslöt sig den andra byggnaden. Övriga delar av de gamla trävåningarna revs år 1953 när även dess höjdes med en våning.
Lite historia om Ljungbergs läder är att den startades av N. H. Ljungberg år 1903 med en läderaffär på Allégatan i Borås. Men företaget gick så bra att den utvidgades och kom även att omfatta partiförsäljning av skodon och galoscher. År 1916 startade Ljungbergsläderfabrik vid Gässlösavägen och fabrikens produktion bestod till en början huvudsakligen av bottenläder men utökades till att omfatta även diverse ovanläder samt sulläder. Under 1940-talet bildades ett antal dotterbolag till företaget av skor och tofflor. Vid den här tiden fanns det 75 anställda vid fabriken.
Det var intressant att få gå in i fabriken och se hur saker och verktyg låg kvar sedan man stängde fabriken i början på 2000-talet. Det kanske kommer ett blogginlägg om interiören av Ljungbergs läder i framtiden.

PDF-fil