Sven Eriksonsgatan

En gammal bild på Sven Eriksonsgatan fotograferad på 1920-talet. Till höger ligger Molanders konditori och rakt fram ser vi Nymanska gården. En vacker idyll var det på denna tid rent och snyggt på gatan och man ser att Park Hotell är ännu inte uppfört. Vid Nymanska gården ser man hur trång gatan är mot vad den är i dag och byggnaden bredvid Nymanska är ett gammalt hus som jag inte har sett tidigare och där låg Västkustens Gummiverkstad och även en liten tappstation med namn Texaco. Park Hotell byggdes år 1930, så denna träbyggnad revs för att göra plats för Park Hotell.
Sedan med Nymanska gården så flyttades den till Ramnaparken och det var i samband med att men rev alla husen som låg på nuvarande Krokshallstorget och det skedde i början av 1930-talet för man ville skapa ett salutorg på Krokshallstorget och invigningen skedde år 1933. Den vackra stenmuren på vänster sida vi Tekniska Elementarskolan finns fortfarande kvar.
Molanders konditori byggdes år 1869 av färgerifabrikör Edward Gilck och år 1926 blev byggnaden påbyggd och tillbyggd, och arkitekten hette Lars Kellman och Enock Båld. Då blev byggnaden 3 våningar hög med inredd vindsvåning. Det fanns 8 lägenheter och bagerilokal i källaren och en fristående biografbyggnad ”Röda Kvarn” vid Västerbron.
I dag är trafiken intensivare mot vad den var för 100 år sedan och det är väl sällan att Sven Eriksonsgatan är tom på bilar och det är mysigt att se denna gamla bil som står parkerad utanför Molanders. Men det är mycket som förändrats på 100 år i Borås och det håller på fortfarande med att det ska byggas höghus på varenda lille ledig tomt. Man bör rita hus som passar in i den bebyggelse som redan finns. Visserligen det behövs nya bostäder men man kan ju rita vackra hus och dom behöver inte skjuta på höjden.

PDF-fil