Västerbro ombyggdes

En gammal bild av Viskan vid Västerbro, denna bild fotograferades i slutet 1890-talet. Det var då man byggde om Västerbro och den nuvarande bro kom till. Gamla Västerbro i Borås ledde över Viskan vid slutet av Stora Brogatan, efter bron vidtog nuvarande Sven Eriksonsplatsen och Sven Eriksonsgatan. Gatan hette tidigare Svanegatan och det namnet kommer förmodligen efter båtsmannen Jacob Swan född 1787, som hade en kålgård vid väster tull. Bron Västerbro fungerade som en tullbro och bron byggdes 1813/14 och revs när den nuvarande bron byggdes precis i början av 1900-talet.
På denna tid var inte Viskan försedd med sidomurar utan vid de sluttande åkanterna kunde draghästarna vattnas och kvinnorna bykade tvätten direkt i ån eller så använde dom så kallade tvättflottar. Man kan fundera hur tvätten blev eftersom färgerierna släppte ut sitt processvatten direkt ut i Viskan. Här på den gamla bilden verkar det som man har rivit den gamla stenbron och ersatt den med en tillfällig bro över Viskan. Det som sticker upp ur Viskan till höger är nog ett fundament till den nya bron.

Foto Glenn Murberg 20150612

Här är en bild på ”nya” Västerbro som jag fotograferade år 2015 och visst är bron vacker och jag är en riktigt stenbrofantast och jag tycker lite synd att man byggde om och breddade bron på 1940-talet. Det var då bron fick detta betonglager på bron. Det finns två stenvalvsbroar i centrum och Västerbro är den ena och den andra ligger lite uppströms, närmare bestämt vid Nybron men den bron kommer snart att försvinna när man nu har bestämt att bygga en ny bro.
Just detta byggnadssätt som man använde sig av när man byggde stenvalvsbroar, ju mer belastning på bron ju mer hållbar blev den. Är du intresserad av dessa gamla stenbroar så finns det ett antal på min hemsida www.murberg.se. Om du skulle veta om var det finns broar som jag inte har varit och fotograferat så skicka gärna ett
mail till mig på, gamlaboras@murberg.se. Min förhoppning är att fotografera av alla stenbroar i hela Sjuhärad och samtidigt göra ett litet register på broar i Sjuhärad, så vet du någon bro som jag inte har fotograferat så hör av dig.

PDF-fil