Lilla Brogatan - Västerlånggatan

Lilla Brogatan/Västerlånggatan
En gammal bild på korsningen Västerlånggatan/Lilla Brogatan, bilden är fotograferad år 1926. Dessa träbyggnader gillar jag, speciellt när de är i Karl-Johanstilen. Just detta med halvmånefönster och att man lade ner lite mer jobb på när man byggde dessa hus, man kan bara titta på snickeriet runt fönstren som ofta dessa hus hade. Jag har märkt att det är många sådana här byggnader som man rev långt innan rivningsvågen kom på 1960-talet och just denna byggnad revs i slutet av 1920-talet och så byggde man upp en större byggnad på denna plats.


Den här byggnaden byggdes upp istället och byggnadsåret 1929 och är uppförd i 5 våningar med inredd vindsvåning. Bilden är fotograferad år 1930. Den första bilden på den gamla träbyggnaden byggdes säkert upp efter sista stadsbranden som var år 1827, så ungefär 100 år fick den gamla träbyggnaden stå där i hörnet. Men denna byggnad är vacker på sitt sätt också men jag föredrar hellre de gamla trähusen, för de ser mer levande ut speciellt om man jämför med de byggnader som man bygger upp i dag. Nu har man ingen fantasi när man ritar ett hus utan det ska vara fyrkantigt, men det kanske bara är jag som är fyrkantig och bakåtsträvare, men jag står för det.
Är det någon av mina läsare som vet exakt när det gamla huset byggdes och lika så vad det finns för historia om byggnaden, du får gärna höra av dig via mail på, gamlaboras@murberg.se. Eller om du kanske har fler bilder på byggnaden eller på själva innergården så är du välkommen att höra av dig.

PDF-fil