Lilla Tvärgatan

Lilla Tvärgatan från Österlånggatan ner mot Nybrogatan och denna gata finns kvar än i dag men byggnaderna är borta sedan länge. Men det är en underbar bild med en smal gata och gamla byggnader som kantar gatan. Byggnaden allra längst ner till höger är Lilla Tvärgatan 1 och var uppförd i trä vet tyvärr inte när den är byggd men skulle tippa på att det är byggd strax efter sita stadsbranden år 1827. Nästa byggnad som är lite rundad upptill uppfördes år 1904 i sten och blev påbyggt år 1911 och det var uppfört i 3 våningar och med kontorslokaler och lagerlokaler. Byggnaden närmast i bild till höger ligger i hörnet Lilla Tvärgatan och Österlånggatan och där låg ett så kallat stöphus och jag är inte riktigt säker på byggnadsåret men jag tror att det är i början av 1900-talet. Butiksvåningen ombyggd år 1929, byggnaden var uppförd i 2 våningar med inredd vindsvåning. Följande butiker fanns i byggnaden, Manfred Jälmer Urmakeri och uraffär och innehavaren hette M. Jälmer från år 1923. Sedan fanns Kafe och konfektyraffären Svea och fru Ida Sandell var innehavare från 1919. Kastenhow matsalar och Nya gods & Manufakturaffären fanns där också. Alla dessa byggnader fanns i kvarteret Ajax.
Byggnaden till vänster låg i hörnet av Lilla Tvärgatan och Österlånggatan och var uppfört år 1843 och tillbyggd omkring 1913. Den var uppförd i 3 våningar och ägaren var apotekaren Valfrid Lindbloms stärbhus. I denna byggnad låg apoteket Bävern som grundades av apotekare C. A. R Lenander år 1907.
I dag är denna gata inte sig lik utan det ligger stora byggnader utmed sidorna på denna gata, just med dessa små gamla hus och dessa smala gator är väldigt charmiga, trånga och vackra. Det är synd att de försvinner mer och mer, den smalaste gatan i Borås är väl Bäckegränd vid gamla Strömqvist järnhandel. Bilden är fotograferad år 1927.

PDF-fil