Olofsholmsgatan med Olofsholm

Olofsholmsgatan år 1925, då var inte gatan så bred och till höger ligger Olofsholm. Olofsholmsgatan gick ursprungligen från Allégatan till Pipersgatan. Gatan fick sitt namn 1907 efter ett beslut i Borås stadsfullmäktige. Gatunamnet kommer efter landeriet Olofsholm som låg där nuvarande brandstation ligger. Landeriet anlades i början av 1800-talet av handelsmannen Olof Scherdin och landerinamnet efter ägarens förnamn Olof. Landeriet låg bara ett stenkast ifrån järnvägsstationen Borås Övre och bakom fotografen låg Sandgärdet vid norra Staketgatan. Måste säga att det var en fantastisk idyll på denna tid, ett vanligt trästaket som skilde gatan ifrån järnvägsspåret. Det fanns gott om järnvägsspår på denna tid vid stationen och lokstallarna mot vad det finns i dag.
Jag nämnde Pipersgatan det kanske inte är så många som har hört talas om denna och den låg, jag har ritat in Olofsholm och även hela Olofsholmsgatan i rött och en pil där Pipersgatan börjar. Jag hoppas att det syns och skulle ni inte förstå min ritning på kartan så får ni gärna höra av er till mig.


Den gatan hade jag inte en aning om att den har funnits och det vore roligt att få veta mera om den, t.ex. när den försvann.

Här är en annan vy av Olofsholmsgatan och landeriet ligger till höger innanför träden. Denna bild är fotograferad år 1926 och den ska ha kallats för ”kärleksstigen”, det är något som jag aldrig har hört talas om. Det vore intressant att få veta detta och det kanske du som läser denna blogg vet något om. I så fall får du gärna maila mig på: gamlaboras@murberg.se. I dag har inte gatan samma sträckning som förr utan gatan går in lite längre upp på Järnvägsgatan, närmare Kungsgatan. Till vänster finns i dag ett litet parkeringsgarage och där framme vid den gamla träbyggnaden mitt i bild är det också en parkering. Där har bland annat Rudells kemi funnits en gång i tiden och jag själv har jobbat i byggnaden ett tag. Jag tror att företaget hette Bosse däck men är inte 100% säker.

PDF-fil