Västerbrogatan - Hallbergsgatan

Västerbrogatan med Hallbergsgatan rakt fram mot söder och bilder är fotograferad år 1924. Bilden är fotograferad ifrån bron som går över Viskan till Borås Wäfveri och man ser hur stilla Viskan flyter fram och svänger för att sedan passera Västerbro och Röda Kvarn. Man ser hur fint man har stensatt Viskans kanter och jag tror att det är ganska så nyligen färdigställt på denna bild. Längst bort i höger bildkant ser vi Molanders konditori och Röda Kvarn och även den gamla tidningskiosken mittemot Röda Kvarn. Även på Krokshallstorget står byggnaderna kvar fast på 1930-talet rivs dessa och även fattigstugan Bracka men däremot flyttas Nymanska gården till Ramnaparken. Krokshallstorget blir ett salutorg för alla handlare och jag kommer ihåg att jag har varit med min mamma när hon var där och handlade grönsaker bland annat.
De byggnader man ser på bilden är borta i dag och ersatte med nya men det är bara Röda Kvarn och Molanders som finns kvar i dag. Det är en idyllisk bild att titta på med dessa små låga träbyggnader och kullerstenslagda gator. Dessa små trähusen står mer eller mindre och väntar på rivning när denna bild fotograferades eftersom år 1925 byggdes den byggnaden som står där i dag och de uppfördes i 3 våningar med inredd vindsvåning. Det var en byggnad som var bostäder åt stadens brandmän och brandstationen låg precis rakt över Hallbergsgatan där gamla posten huset ligger i dag. Det är en väldig vacker bil och man kan sitta och studera den länge och man undrar när dessa träbyggnader var byggda men troligen är de byggda efter sista stadsbranden år 1827 då den ödelade stora delar av staden.
Vet du som läser min blogg mer om dessa byggnader får ni gärna skicka iväg ett mail till mig på, gamlaboras@murberg.se det är alltid intressant att få veta mer fakta om Borås historia.

PDF-fil