Tryckerigatan Kv. Bele

Tryckerigatan i kvarter Bele år 1924, ett litet trähus som möter ett lite modernare stenhus mitt över gatan. Hela gatan plus trottoaren är kullestensbelag och det ser väldigt rent och snyggt ut. Mycket grönska med träd på båda sidor av gatan. Där framme som står en ”gubbe” passerar Tryckerigatan Stengärdsgatan upp mot Kungsgatan. Tryckerigatan gick på denna tid från Nybrogatan upp till Kungsgatan och namnet efter Svante Vennerstens kattuntryckeri som var anlagt år 1851. Gatan nämns redan år 1856.

Här är en annan bild på samma byggnad, fotograferad år 1925. Här står fotografen på Stengärdsgatan och Tryckerigatan går ner till vänster. Stengärdsgatan gick från Järnvägsgatan fram till Lilla Brogatan. ”Stengierds gatan” nämns redan i Datans Borås karta från år 1728. Idag går Stengärdsgatan från Skolgatan fram till Stora Brogatan.
Vad som gäller Tryckerigatan så finns det bara en stump kvar och det är mellan Österlånggatan och Allégatan, de övriga delarna försvann när man byggde Agamemnon och där man byggde Högskolan och Hotel Plaza. Det var då tre kvarter som försvann när man beslutade att riva Balder, Brage och Bele, dessa kvarter låg innanför Allégatan, Järnvägsgatan, Kungsgatan och Yxhammarsgatan. De flesta hus i dessa kvarter försvann år 1974 och sedan tror jag att resten försvann året efteråt. Det var synd att desssa byggnader blev så eftersatta att de måste rivas, hade de kunnat bevarats så hade Borås haft tre vackra kvarter att vara stolt över. Det var lika så med kvarter Midas, Jason och Herkules mellan Carolikyrkan och Stora Torget. Jag efterlyser bilder från dessa kvarter om du har egentagna bilder så får du gärna höra av dig. Min mailadress är gamlaboras@murberg.se, som jag tidigare har skrivit så håller jag på mycket med min hemsida som kommer bland annat att handla om det gamla Borås. Jag tycker att vi behöver bevara vår historia till nästa generation och skulle du t.ex. sitta på fakta, eller någon historia om Borås så tveka inte att höra av dig.

PDF-fil