Västerbrogatan Kv. Galatea

Västerbrogatan Kv. Galatea
Västerbrogatan med kvarter Galatea och kvarter Eko till höger. Bilden är fotograferad år 1928. På denna tid låg Borås brandstation kvar här i kvarter Eko. Byggnaden rakt fram byggdes år 1913 av Kungl. Telegrafstyrelsen i Stockholm. Den uppfördes i 4 våningar och inredd vind och bottenvåningen disponerades av Kungl. Postkontoret Borås 1. På andra våning låg Kungl. Telegrafverkets telegrafstation och kassaexpedition. På tredje våning fanns automatsalar, på fjärde våning fanns det telefonsal, linjemästare- och stationsingenjörskontor och på finnsvåningen fanns vaktmästarbostaden på 2 rum och kök.
Jag sitter här och funderar på den lilla byggnaden framför Telegrafbyggnaden och har försökt att hitta fakta om det men har inte funnit något ännu. Vet du som läsare något så hör gärna av dig på gamlaborås@murberg.se.


Här är byggnaden som låg i hörnet Holmsgatan och Västerbrogatan, ett verkligen vackert hus men en liten fin trädgård framför. Det vore intressant att veta lite mer om den byggnaden. Något intressant är att gatan som går in till höger bakom den charmiga byggnaden hette Postgatan och den gick då mellan Holmsgatan och fram till Hallbergsgatan, den fick sitt namn efter ett beslut stadsfullmäktige 1907. Gatan försvann i samband med att man rev alla dessa byggnader i kvarter Eko för att bygga Posthuset på 1940-talet. Det var lite synd att man rev denna lilla byggnad för i dag är det bara en parkeringsplats. Det är riktigt snygga och charmiga valv på telegrafbyggnaden och man ser på den sista bilden är det ett vackert byggnadsverk.

Denna bild fotograferade jag år 2015 och man ser att hela fasaden ser väldigt charmlös ut. Till höger stod det lilla vackra huset och är en parkering i dag som jag skrev tidigare. På den två äldre bilderna är gatorna kullerstensbelagda och i dag är det gatsten.

PDF-fil