Hallbergsgatan

Hallbergsgatan sett ifrån Lilla Brogatan mot Wiskaholm där Borås Wäfveri började en gång i tiden. Bilden är fotograferad på vintern, det ligger lite snö på gatan. I dag finns det närstan inget kvar av den gamla bebyggelsen på Hallbergsgatan. Men några hus finns det kvar i alla fall, de båda husen på höger sidan innan Stora Brogatan plus en byggnad i hörnet Stora Brogatan och Hallbergsgatan finns också kvar. Dessa två byggnader ligger i kvarteret Minerva och stenbyggnaden som ligger i hörnet vid Lilla Brogatan är byggd i två våningar, vet tyvärr inte när det är upp fört men troligtvis i början av 1900-talet medans träbyggnaden är uppförd på 1800-talet. Troligtvis kom byggnaden till efter sista stadsbranden år 1827.

Denna bild fotograferade jag år 2015 och byggnaden är lika vacker här, fast man har gjort lite förändringar med dörrar och fönster. Denna träbyggnad är uppförd i 1 våning och inredd vindsvåning. Hallbergsgatan går ifrån Västerbrogatan och fram till Lilla Brogatan. Gatan kom till efter 1827 års stadsbran. Det sankta området vid Viskan var länge obebyggt och användes som kålgårdar, ”kåltäpper, mycket sanckaktige” emligt Datans Boråskarta från år 1728. Namnet på gatan är efter handelsmannen Olof Hallberg (död 1801) som ägde en gård i området.

Även denna bild fotograferade jag år 2015 och den tillhör det gamla Borås, fast man har gjorde man en del förändringar i nedre plan men i stort sett finns det gamla kvar. Som jag har skrivit tidigare så måste vi bevara vår historia av staden till kommande generation samt vi får ej glömma de människor som en gång byggde upp Borås. Det är också viktigt att behålla de gamla byggnaderna för vår turism och därför måste vi bevara och framför allt vara stolt över våra gamla byggnader, fast de börjar bli ganska så få kvar nu.

PDF-fil