Korsningen Allégatan - Skolgatan

Korsningen Allégatan och Skolgatan i kvarteret Charon som har gatorna Allégatan, Skolgatan, Lösterlånggatan och Hötorget runt sig, bilden är fotografera år 1928. Längst bort på bilden står Borås äldsta byggnad Carolikyrkan som har klarat ett antal stadsbränder. På samma plats stod under medeltiden en stenkyrka som var mittpunkten för Torpa socken. Kyrkan stod färdig år 1669, 48 år efter det att Borås officiellt blivit stad. Tornet byggdes till 1681 och kyrkan har återuppbyggts och reparerats efter bränderna 1681,1727 och 1822. Tornets nuvarande utseende från mitten av 1800-talet.
Borås på denna tid så var de flesta byggnaderna byggda i trä och för det mesta i max 2 våningar men efter sista stadsbranden var byggnaderna byggda i en våning med vindsvåning. Precis som denna byggnaden på bilden och man ser dessa mysiga halvmånefönster på vindsvåningen. Jag sitter är och funderar på vad det är för beläggning på Skolgatan, för på Allégatan närmast är ser det ut som att det är kullersten på gatan mot vänster medans det är gatsten till höger.

Innegården i kvarter Charon med den klassiska kullerstenen även på innergårdarna. Jag tycker att dessa gårdar ser så mysiga ut. Det är synd och skam att det inte finns så många bevarade i Borås. Det har säkert vari mycket lek och stoj på denna gård förr i tiden. Det har förekommit en hel del arbeten också man stod säkert här på gården och sågade och högg ved till vintrarna. Man använde bakgården även till att hänga tvätt med mera. Till höger ovanför hustaket så ser man von Ahnska byggnaden sticker upp och det är en av Borås vackraste byggnader. Eftersom bilderna är fotograferade år 1928 så står byggnaderna och väntar på rivning tyvärr, för år 1929 byggdes ett stenhus upp av Oscar Ohlsson. Så man får tacka de flitiga fotografer som vi hade i Borås tidigare som förevigade det gamla Borås för oss som är födda senare och är intresserade av det gamla.

PDF-fil