Gustav Adolfskyrkan Del 1 (3)

När Carolikyrka på 1880-talet började bli alltför liten för den växande stadens behov, kom tankarna på att antingen ersätta Carolikyrkan med en ny kyrka eller att uppföra ytterligare en kyrka på annan plats. Arkitekten F. G. A. Dahl i Stockholm fick i uppdrag av kommitterade för kyrkobyggnadsfrågan i Borås i Borås besiktiga den gamla stadskyrkan 1889. Han kritiserade hårt den gamla byggnaden och föreslog att stadens krafter borde koncentreras på en ny kyrka, helst på en annan högt belägen plats och hans ord var, ”Borås behöver utan tvivel en ny kyrka med hög och vacker tornspira som dominerar staden och trakten”. Det kom emellertid att dröja till slutet av 1896 innan man skulle taga det första avgörande steget till uppförandet av en ny kyrka. Som rådgivare anlitade man arkitekten Adrian Crispin Peterson i Göteborg. Han hade en rik erfarenhet som kyrkoarkitekt, han hade ritat och uppförst ett flertal kyrkor i västra Sverige. Hanstuderade inte mindre än åtta möjliga områden. Av dessa studerade han en plats vid Tekniska skolan, en bergknalle den så kallade Bergslyckan och ett område på landeriet Lugnets ägor. Man valde till sist landeriet Lugnets ägor, den var högt belägen i stadens östra del i fonden av Stora Brogatan som då på denna tid var stadens främsta affärsgata. Borås stadsfullmäktige beslöt den 22 juni 1897 att utan kostnad upplåta mark åt kyrkan på denna plats, där fanns endast några oansenliga trähus på den platsen.
Sedan kyrkans plats beslutats erhöll arkitekt Adrian Peterson i uppdrag att lämna skisser och lämna kostnadsförslag. En ”eskiss till ny kyrka att uppföra i Borås stad” signerad Adrian C. Peterson och Carl Crispin, Göteborg i september 1897 förvaras i kyrkans arkiv.

Så här ser eskissen ut. Den visar an anläggning av centralkyrkokropp med torn i väster och med fyra runda trapptorn flankerande mittkvadraten. Ett litet tresidigt korutsprång är anbragt i öster. Ett enda väldigt valv är slaget över kyrkorummet. I skrivelse till kyrkostämman den 7 oktober angav byggnadskommitterade följande program för den nya kyrkan. Templet skulle uppföras i enkel men dess höga ändamål fullt värdig stil. Kostbara utsmyckningar borde undvikas. Byggnadsmaterialet borde väljas med huvudsaklig hänsyn till hållfasthet och förmåga att uthärda klimatets växlingar. Enligt arkitekt Petersons förslag borde kyrkan uppföras av tegel å granitsockel med fasad av s. k. Börringesten. Petersons kyrka, som kostnadsberäknades till 175.500 kr och rymde 1 500 personer, vann kommitterades livliga gillande.

PDF-fil