Simonsland

En bild från 1931 på Simonsland, i bakgrunden ser vi byggnaderna efter Norrby Långgata och se husen är borta sedan man byggde ut Norrby Långgata till genomfartsled. Tyvärr så är de äldsta byggnaderna borta i dag och de revs när man renoverade de gamla byggnaderna så fanns det så mycket gifter i byggnaderna. De äldsta byggnaderna låg ut med Skaraborgsvägen och Viskastrandsgatan. I dessa gamla byggnaderna uppfördes ursprungligen för färgeri, tryckeri och appreturverksamhet troligen i början av 1880-talet. År 1919 övertogs dessa byggnader av det nystartade företaget AB Svenskt Konstsilke vilket var den första svenska tillverkaren av cellulosafibrer. Tillverkningen i början var mycket blygsam under de första åren fram till år 1926 då Société de la Viscose gick in som delägare samtidigt som företagets ledning året innan hade övertagits av Nils Hörstadius. Genom fastighetsköp och uppförande av ny större fabriksbyggnad 1931 och det syns på bilden att man har börjat att bygga nya byggnader. De andra gamla byggnaderna genomgick vid flera tillfällen omfattande om- och tillbyggnader.

En bild som är fotograferad mot Skaraborgsvägen och vid den mittersta skorstenen till vänster så syns gaveln av en byggnad och den finns fortfarande kvar i dag. Den ligger precis efter bron precis intill Viskan. Den är uppförd år 1929 i tre våningar och från början har de två övre våningarna fungerat som bostäder medans bottenvåningen har fungerat som vattenverk, i dag ligger puben ”pumphuset i denna byggnad. Byggnaden har fungerat som kontor åt Konstsilke och byggnaden var sammanbunden med en smal bro i bottenvåningen med den byggnaden som låg utmed Skaraborgsvägen. I den byggnaden utmed Skaraborgsvägen låg tidigare C. J Jonssons färgeri och med stor sannolikhet var det var den gamla grönfärgade järnkonstruktionen något från denna tid. Innan bron revs hade en överbyggnad av brunfärgat trä.

Här ser vi den gamla järnbron mellan dessa byggnader som på senare år hade en överbyggnad. Tyvärr så vet jag inte vilket år denna bild är från men efter 1929 i alla fall eftersom byggnaden till höger byggdes då. Fotografen står på Viskastrandsgatan på bron över Viskan.

PDF-fil