Hudene gamla kyrka

Foto Glenn Murberg 20080715
Skrev i mitt förra blogginlägg om Hudene gamla stenbro och då tänkte jag att vi tar Hudene gamla kyrka som jag nämnde lite om. I dag består den gamla kyrkan bara av grundstenar som visar hur stor kyrkan var eller rättare sagt hur liten den var. Den gamla kyrkan var en medeltidskyrka och uppfördes någon gång på 1300-talet men det har tidigare stått en äldre träkyrka här på platsen, kanske något i stil med Hedareds stavkyrka.

Något så här troligen den gamla kyrkan sett ut, den revs år 1856 då den nya kyrkan stod färdig. Har försökt att hitta en riktig bild på den gamla kyrkan men har gått bet på det.

Foto Glenn Murberg 20080715
Här är grindstolparna med järngrindarna till kyrkogården och man ser in över kyrkgården som faktiskt innehåller en hel del gravstenar. Själva grunden som finns kvar är ca 16 meter lång och 7 meter. Ibland så har man friluftsgudstjänst här vid den gamla kyrkogården.

Foto Glenn Murberg 20080715
Här är minnesstenen som står vid kyrkoruinen och det är en härlig plats att vistas på och det finns även flera fornminnen runt den gamla kyrkogården. Bland annat finns det tre resta stenar som kallas för Odens flisor. Varför man kallar dessa för Odens flisor är inte riktigt klart men man tror att de tre resta stenarna skulle kunna symbolisera de tre högsta asagudarna Oden, Tor och Frej. Om så skulle vara fallet är det tänkbart att Odens flisor uppfördes som en offerplats och/eller en plats för rituella ceremonier. Just detta med historia tycker jag är väldigt intressant, som ni vet är jag ute mycket och fotograferar. Jag har som mål att fotodokumentera alla ödekyrkogårdar, kyrkoruiner, kyrkor, milstenar, stenbroar och klosterruiner i Västra Götaland. Så har du tips på något intressant så får du gärna höra av dig på gamlaboras@murberg.se. Om du vill så kan du gå in på min hemsida www.murberg.se så får du en inblick vad jag har fotograferat. Allt som finns på min sida är jag intresserad och nu till sommaren när jag blir arbetslös kommer jag att vara ute mera och fotografera. Då kommer hemsidan att fyllas på med mer bilder och även mer texter och fakta.
 

PDF-fil