Södra Strandgatan

Så då var vi tillbaka i Borås efter en utflykt till Hudene. Denna gång är det Södra Strandgatan och bilden är fotograferad år 1927 och redan på denna tid fanns det stora vägarbeten i stan. Det var stora kulvertar som skulle grävas ner i gatan. Bilden är fotograferad från Sven Eriksonsgatan och fotografen blickar mot Södra Torget. Till vänster ligger Wiskabergs fabrik som hade adress Södra Strandgatan 20 och uppfördes mellan 1869 – 1916 av byggnadsmästare Oscar Ohlson. Ägare till fabriken var AB Sveriges Förenade Trikåfabriker, Avd KM som tillverkade damunderkläder av trikå. Även Boréns Ab fanns här som tillverkade belysningsarmaturer och den grundades av Paul och Karl Borén även AB Torsten Häggströms Ylletrikåfabrik fanns här från 1934. Viskabergs fabrik revs 1977-1978 och Stadsparksbadet byggdes sedan på denna plats och invigdes 1985.
Byggnaden till höger är Borås Gummiväveriet som uppfördes år 1913 av Oscar Ohlson och arkitekten var Lars Kellman. Här tillverkade man gummiband, hängslen, bälten, skärp, strumpeband samt korsetter och verkställande direktör från och med 1941 var det Åke Rydin, företaget grundades år 1895 och adressen var. Fox fabriker Korsett- och hängslefabrik var ett dotterbolag till Borås Mekaniska Gummiväveri som tillverkade hängslen, arm- och strumphållare, livremmar, korsetter, bysthållare och strumpebandsgördlar. Varumärket ”Fox” grundades av Nils Orstadius. Den gamla byggnaden står fortfarande kvar och här huserar Älvsborgsteatern. Den lilla träbyggnaden som syns till höger är dock borta i dag och där finns en parkering. Även bron över Viskan som kallas för Viskabergsbron finns kvar också och det är Göteborgs Mekaniska som tillverkade bron år 1904 och på andra sidan av Stadsparken finns det också en gammal järnbro och den är tillverkad av Borås Mekaniska år 1900 och kallas för Teaterbron.
Just detta med att lägga ner kulvert på denna tid var mera arbetskrävande mot i dag, då fanns inte de hjälpmedel som vi har i dag.

PDF-fil