Skaraborgsvägen Norrbro

En vy över Simonsland år 1927 och här ser det ut som att Skaraborgsvägen är en grusväg. Fotografen står och fotograferar bilden utanför Borås Övre station. Byggnaderna byggdes upp mellan år 1861–1943 och att platsen kallas för Simonsland kommer troligen efter en man som hette Simon som bodde där. Boråsfabrikören C. J. Jonsson köpte tomt och byggnader i Simonsland år 1873 och började med maskintryckning och styckfärgning och Johnssons verksamhet växte och sonen tog senare över verksamheten. C. J Jonssons färgeri och tryckeri övertogs år 1915 av Norrby Nya AB som i sin tur övergick till Borås Wäfveri AV år 1917
År 1918 startades AB Konstsilke som vet ett dotterbolag till Borås Wäfveri. Man statade i de gamla fabrikslokalerna med 15-20 anställda. Vad jag har fattat så låg processorlokalen utmed Skaraborgsvägen, i mittersta byggnaden, där cellulosaarken knådades sönder i lut och i bottenvåningen ska spinneriet ha funnits. Det fanns även tvinneri, blekeri och sorterings- och spoleriavdelning i denna byggnad. Byggnaden närmast i bild var det gamla hotellet som troligen var de äldsta delarna av Simonsland. Gamla hotellet uppfördes troligen i samband med att järnvägsstationen Borås Övre fick en större betydelse under 1870-talet.

Foto Glenn Murberg 2015
Så här ser byggnaderna ut i dag och Vestindien var man tvungen att riva eftersom det fanns så mycket gifter i byggnaden. Men dom andra byggnaderna på andra sidan Viskan är intakta och renoverade. Byggnaden mitt i bild är nybyggd fast man har använd de hålkort som man hade till maskinerna och klätt in hela fasaden med. Jag tycker att man har lyckats med denna renovering av Konstsilkes gamla industribyggnader fast det var några gamla byggnader som strök med. Bland annat de två byggnader som låg ut med Skaraborgsvägen men även byggnaden på Nybrogatan där Konstsilke hade sitt kontor. Tyvärr så hann jag inte med att fotografera dessa byggnader men du som läsare kanske har bilder på dessa gamla byggnader innan renoveringen av Konstsilket och även på rivningen. Jag vore väldigt tacksam om jag fick ta del av dessa bilder och använda på min hemsida. Maila mig på gamlaboras@murberg.se och vill du låna ut dom så jag kan skanna av dessa eller är det så att du redan har dom digitalt vore det ännu bättre. Hör av dig.

PDF-fil