Södra Strandgatan och Södra Torget

En vacker bild på Strandgatan med Viskan och en liten del av Stadsparken syns till höger. Bilden är fotograferad 1925 och än så länge har inte bussarna gjort sitt intåg på Södra Torget. Detta skedde år 1936 och än så länge så fungerar torget som ett salutorg. Något som är lite svårt att tro att torget har varit bebyggt tidigare, byggnaderna revs i slutet av 1800-talet. När man tittar på bilden så ser den så idyllisk ut utan en massa bussar på torget och lugnt och fridfullt. Allra längt bort på bilden så finner vi Flaménska gården som fortfarande kvar på sin plats och Sandwalls fabrik är borta och jag tror att det var på 70-talet man rev den byggnaden. En fråga till er läsare, har ni några egentagna bilder på själva rivningen av Sandwalls fabrik och även andra bilder på Sandwalls.
Södra Torget inramas av tre gamla byggnader till vänster ligger Strömqviska gården som är byggd år 1828 och i hörnet av Österlånggatan/Åsbogatan ligger Utfalska gården som är byggd på 1830-talet och i dagens läge kallas Utfalska gården för Hemgården. Sedan då Flaménska gården på andra kortsidan och det är byggt på 1820-talet och alla dessa byggnader är byggda efter sista stadsbranden härjade. Dessa tre byggnader måste får stå kvar i de skick som de är i dag utan att man bygger om byggnaderna och sedan tycker jag att man borde skydda dessa genom att byggnadsminnesförklara dessa byggnader.
De byggnaderna som är byggnadsminnen i Borås är Röda kvarn och Borås nedre järnvägsstation och det är likadant med Borås övfre station den behöver också bli ett byggnadsminne så även den byggnaden blir skyddad. De gamla byggnaderna som finns kvar i Borås, ja eller de få finns kvar kanske man skulle säga istället borde få ett skydd så att de inte får rivas. Jag tycker att det är färdigrivet i Borås och det var det för länge sedan.

PDF-fil