Dr Charles och Ada Damms bostad

En charmig byggnad som speglar sig i Viskans vatten, adressen var Södra Strandgatan. Byggnaden finns fortfarande kvar än i dag men ser annorlunda ut. Byggnaden byggdes av Ambrosius Butsch på 1830-talet och sedan runt år 1924 ritade Lars Kellman om huset så att det skulle få både en ny bottenvåning och en våning till på huset. Det var byggmästare Oscar Ohlson som byggde om byggnaden och sedan blev fasaden reveterat och det är den än i dag. Man ser att huset är byggt efter sista stadsbranden som ägde rum år 1827 och huset var byggt enligt de regler som man hade då vid den tiden. Man fick bara bygga hus i en våning med vindsvåning.

 

Här ser vi innergården och en riktig snygg veranda till höger, båda bilderna är tagna runt år 1916. Det måste ha varit underbart att bo mitt i staden och ha denna innergård. Det finns inte så många gamla byggnader kvar med innergårdar i Borås. Här har både Dr Charles och Ada Damm gått många gånger. Ada Damm var författare och hennes far Charles var läkare. Jag har försökt att få tag i information om Dr Charles men inte hittat något än så länge. Men du som läsare kanske har mer information än vad jag har, i så fall får du gärna skicka ett mail till mig på, gamlaboras@murberg.se.

Foto Glenn Murberg 20150801
Här är en bild som jag fotograferade år 2015 och det ursprungliga huset finns nu på andra våning efter ombyggnaden. Det var fantastiskt att man kunde höja ett hus och bygga på en bottenvåning på denna tid som skedde på 1920-talet. Det är fantastiskt att en 191 år gammal byggnad står kvar och vacker är den också. Det är så här vi ska sköta våra gamla byggnader, bara man underhåller dom hela tiden så behövs det inte så mycket jobb.

PDF-fil