Axel Bergengren den äldre

Axel föddes den 3 april 1839 i Marbäck Jönköpings Län, hans far hette Carl Georg Edvard Bergengren och hans mor hette Gustafva Sofia Wollin. Som jag skrev i de tidigare inläggen så tog Bergengrenska familjen över Borås Wäfveri och det blev ett familjeägt företag och senare tog sonen över. Bilden som vi ser är likprossession och den 17 augusti 1901 avlider Axel den äldre. I bakgrunden ser vi Villa Carlsberg som Axel den äldre byggde år 1888 och den blev moderniserad år 1925 med centralvärme och parkettgolv. Jag vet inte när man rev denna vackra villa men kan det ha varit någongång på 1950-talet.

Här ser man mera av den vackra byggnaden. Man ser verkligen att det är en fabrikör som bor här och på 1940-talet bodde änkan fru Elsa Ida Maria Wahlstedt före detta Bergengren och hon gifte om sig med doktor Karl Wahlstedt år 1905, hon blev änka för andra gången när Karl dog den 2 maj 1955 och vad jag har fått fram så dog Elsa Ida Maria 14 september 1965 i Skåne.
Sådana här likprossessioner ser man inte längre om man inte är kunglig, så Axel Bergengren måste ha varit en riktig betydande man i Borås. Jag har försökt att hitta vilken kyrkogård som han ligger begravd på men tyvärr så går jag bet på det. Axel han byggde verkligen upp ett imperium i Borås på Wiskaholm och senare sonen Axel tog över och började att bygga vidare, bland annat tar man över Bäcks färgeri som låg mitt emot Röda kvarn som man byggde om. Det var en byggnad som jag tyckte var väldigt vacker som följde Viskans kurva. Sedan när man hade byggt en ny fabrik på Ryda i slutet av 1960-talet så revs hela avdelningen färgeriet och i dag står Grand Hotell på denna plats.

PDF-fil