Hallinska Villan

En stor vacker villa på Göta, närmare bestämt på Varbergsvägen 56. I dag består detta område med ett flertal hyreshus men muren finns fortfarande kvar. Byggnaden uppfördes mellan åren 1917 – 1918 av direktör Hjalmar Hallin. Ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson som var byggt flera av Borås byggnader. Byggnaden bestod av 2 våningar med vindsvåning och innehöll hela 18 rum så det fanns gott om plats i denna villa. Hjalmar Hallin föddes den 2 oktober år 1859 i Kinnarumma och han dog den 27 juni 1919 i Borås. Han var både disponent och riksdagspolitiker, han var son till disponenten Olof Hallin och Anna Ericson, Anna var delägare i Rydboholms Konstväverifabrik.

Hjalmar Hallin var 1892 – 1913 fabriksdisponent vid Skandinaviska Gummi AB i Viskafors, han var även landstingspolitiker och ledamot i riksdagens andra kammare 1900 – 1911 och invald i Marks härad valkrets.

Denna bild fotograferades år 1967 och då var fastigheten endast 50 år gammal. Förstår inte hur man kan riva en sådan stor och vacker villa. Den kan ju inte ha varit dålig efter bara 50 år, det brukar alltid vara rejält byggda sådana här hus. Men det var väl som vanligt att man ville åt tomten. Varbergsvägen går från Sven Eriksonsplatsen förbi Göta och ner mot Varberg och fick sitt namn år 1907 efter ett beslut i stadsfullmäktige. Det är tragiskt att sådana här byggnader försvinner ifrån stadsmiljön och det var likadant med direktörsvillan på Druvefors som tillhörde Åkerlunds den blev också ca 50 år gammal. Direktörerna skulle nog vända sig i graven om de skulle få se hur deras vackra villor jämnats med marken och ersatts av vanliga hyreshus i tegel.
Vet ni något mera om denna Hallinska villan så får ni gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Sedan om ni har egentagna bilder på denna villa så vore jag tacksam om jag fick använda de på min hemsida.

PDF-fil