Krokshall

Här står Krokshallstorget snart färdigt och kan det vara någon övning som brandkåren håller på med eller är det något allvarligt. Det var fattighuset bracka som fick lämna denna plats för det blivande salutorget. Till vänster ligger Borås Wäfveri på Wiskaholm. Bara att se Viskan passera genom staden tycker jag är väldigt vackert och dessa vackra stensättningar vid Viskans kanter. Bilden är fotograferad på 1930-talet och Borås äldsta byggnad står där i bakgrunden, Carolikyrkan som har klarat sig från flera stadsbränder. Nedanför kyrkan ligger Berglundska gården som revs på 1950-talet. På höger sida av Viskan ligger Telegrafstationen som är en väldigt vacker byggnad, speciellt ifrån Västerlånggatan även den lilla låga byggnaden som ser ut som en trekant som i dag består av en parkeringsplats. Notera den lilla gata som går ifrån Västerbrogatan fram till Telegrafstationen och gatans namn var Postgatan. Den gatan försvann när man byggde posthuset på den plats som den gamla brandstationen stod. Jag har funderat flera gånger hur man kunde riva en sådan vacker byggnad med de valv liknande portarna där man hade brandbilarna. Det var på 1940-talet som den gamla brandstationen revs och man byggde posthuset i hela kvarter Eko.
Byggnaden till höger är brandmännens gamla bostadshus som står kvar på sin plats och ser i stort sett likadan ut i dag. Även den gamla muren intill gatan står kvar och bra att man har sparat denna som inringar gården. Något som jag saknar är skyltar vid de gamla byggnaderna i Borås, det borde finnas lite information om hur gamla byggnaderna är och vad de användes till. Det är många Boråsare som inte vet något alls om vad byggnaden hade för funktion och lika så för de turister som kommer till Borås.
Sedan söker jag fortfarande bilder, fakta och historier om HP Färg & Kemi i Bollebygd för jag kommer att skriva ett inlägg om detta eftersom det är en epok som går i graven vid året slut. Har du något att bidra med så skriv ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil