Tryckerigatan - Sandgärdsgatan

En gammal bild från år 1906 som visar korsningen Tryckerigatan och Sandgärdsgatan. I denna byggnad fanns Borås Kravatt grundad av Bengt Lundahl som föddes i Stenstorp år 1862 i Skaraborg. Bakom denna vackra byggnad fanns det en utbyggnad, denna byggnad som vi ser på bilden hade adressen Tryckerigatan 14 och den revs i början av 1970-talet då när den stora rivningen av kvarteren Balder, Bele och Brage.
Bengt började sin bana som handelsbetjänt i Eksjö innan han flyttar till Göteborg i slutet av 1880 talet där han blir handelsresande. På 1890-talet får han en anställning som reseombud för Wiskafors och Rydboholms Bolag AB. 1899 startar han sitt företag i Göteborg men flyttar till Borås 1903. Han har verksamhet i några trånga lokaler innan han 1904 köper de obebyggda tomterna nr 25 och 28 (Bele 4 och 9) och låter sig bygga moderna fabrikslokaler. I hörnet av Sandgärdgatan uppför Bengt arbetslokaler och likaså ett boningshus till sig själv., båda av trä och reveterade med tegelplattor och sammanbyggda i en vinkel. I februari 1905 flyttar han in i sina nya lokaler som är byggda i vinkel på tomterna.

Han installerar elektriska symaskiner och har efter bara något år anställt 70 sömmerskor och ett 20-tal hemsömmerskor. Han anställer tyskan Hedvig Kleepas som arbetsledare. Bengt bor kvar i huset till sin död 1936 och har under hela tiden haft en hushållerska Johanna Persdotter som han sammanbott med. År 1932 övertas Borås Kravattfabrik av år 1909 Gunnar Sandberg (Borås) som på 1930-talet flyttar verksamheten till Åsbogatan 24 Sandberg dör 1959 och företaget flyttar i början av 1960-talet till Varbergsvägen 7.
Återigen så förstår jag inte hur man kan riva ett sådant här vackert hus men klart sköter man inte underhållet på byggnaderna så förfaller dom för varje år som går och till slut finns det ingen återvändo. Det verkar vara så i kvarteren Balder, Bele och Brage för alla dessa tre kvarter är borta i dag och det var lika så med kvarter Midas, Jason och Herkules vid Stora Torget. Alla dessa 6 kvarter är helt borta i dag och finns inte ett spår av den äldre bebyggelsen utan ersatt av den nya arkitekturen, det är synd att det på dessa viset. Det är precis som man vill utplåna allt det gamla som finns i centrum, det har varit mysigt och trevligt med äldre byggnader i centrala Borås.

PDF-fil