Vy från Tekniska skolan

En vacker bild med utsikt över Stora Brogatan ända upp till där som Gustav Adolfskyrkan nu står i dag. Bilden är fotograferad år 1884. Att se alla dessa små låga trähus som är byggda på mitten av 1800-talet, förutom Nymanska gården som ligger till vänster. Den byggdes strax efter stadsbranden 1727 och överlevde två stadsbränder, det mesta berodde på att den stod på andra sidan Viskan. Så Nymanska gården är den näst äldsta byggnaden i Borås och den äldsta är Carolikyrkan. Men Nymanska gården flyttades till Ramnaparken på 1930-talet när man byggde om Krokshall till salutorg. Så den äldsta träbyggnaden som står kvar på sitt ursprungställe är Brännerigården på Västerlånggatan som byggdes år 1734.
Att man ser att dessa byggnader är byggda efter sista stadsbranden är att de är uppförda i en våning och vindsvåning. Man fick inte bygga högre byggnader efter sista stadsbranden och det var mest att man var rädda för att drabbas av en till. Har man drabbats av fyra stadsbränder så kan man förstå dess oro. Man breddade ett antal gator i Borås centrum som skulle fungera som brandgator och man planterade även träd på båda sidor av gatorna, allt för att skydda sig mot en ytterligare stadsbrand. Det vore intressant och få se hur Borås såg ut innan dessa stadsbränder och kunna jämföra dessa mot hur det såg ut i slutet av 1800-talet. Men man ser hur härlig Stora Brogatan ser ut med dessa små låga trähus och inte en enda bil i sikte lite skillnad mot hur det ser ut i dag.

Foto Glenn Murberg
Här är en bild som jag fotograferade år 2019 tror jag att det var, här syns det hur man har byggt på Molanders konditori med två våningar. Man kan knappast tro att det är samma plats som bilden är fotograferad som den svart-vita. Men det är ju i alla fall 135 år mellan bilderna så det har ju hänt en hel del på dessa år. Jag föredrar den gamla bilden i alla fall.
Jag efterlyser lite fakta och historier om HP färg & Kemi i Bollebygd, tänkte att jag ska skriva ett blogginlägg framigenom eftersom det är en epok som försvinner när färgtillverkningen försvinner till Danmark. Likaså om du har egentagna bilder på HP´s tid både in- och utvändigt får du gärna göra av av på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil