Ohlsonska gården Del 2 (2)

Foto Glenn Murberg
Denna bild fotograferade jag den 29 mars 2021 och byggnaden är lika vacker i dag. Att åka karusell var ett av denna tids mest åtråvärda nöjen, visserligen besöktes stan tämligen ofta av nöjesföretag där karusellen var självskriven. Men inte ofta nog tyckte paret Jonsons fyra söner som helt sonika byggde en egen karusell på gården. Man kunde även roa sig med att spela krocket på Södra torget och man använde även flickskolans gård som krocketbana. Men naturligtvis saknades inte allvarliga inslag i idyllen. Stundom kunde man nattetid höra välkända men inte kära tongångar. På gatan utanför hastade en känd figur fram, det var nattpolisen som slog larm om en brand genom att stöta ihop något som man kan kalla för cymbaler. Då var det inte svårt att hålla sig både allvarsam och måhända något boråsarna motsåg med bävan, staden hade genomlidit fyra sådana varav två 1800-talet.
Frans Jonson var född i Värås år 1847 och dog 1921. Hans hustru Maria föddes 1851 och dog 1936. Paret Agda och Oscar Ohlson bidrog i hög grad till att göra denna gamla Boråsgård känd och aktad. Bland makens många uppdrag kan nämnas att han år 1908 var med om att bilda Borås Hantverksförening. Han blev även vice ordförande i föreningens första styrelse och ordförande blev smedmästare J. N Wallin. Redan följande år arrangerade denna livliga sammanslutning en hantverksmässa i Ramnaparken. Behållningen gick till dem som hade drabbats av lungsot, den tidens gissel. Man hade för övrigt flera arrangemang i Ramnaparken och de var verkligen och de var verkligen uppskattade med besked.
År 1965 flyttades Ohlsonska gården just till Ramnaparken och den ligger utmed Parkgatan och intill Nymanska gården som flyttades hit på 1930-talet ifrån Västerbro.

PDF-fil