Allégatan - Tryckerigatan

En bild från år 1927 hörnet av Allégatan och Tryckerigatan, den första byggnaden tillhörde Björnvall och sedan huset med tornet ägdes av fotograf Hilda Kuylenstierna. Man ser på bilden att Allégatan som tidigare hette den Brunnsgatan ännu inte är sänkt utan det gjorde man på år 1928 eftersom gatan lutade åt alla håll. Här på denna del av Allégatan sänkte man gatan men på andra ställen på gatan så höjde man gatan så man skulle få gatan så jämn och rak som möjligt. Det kan man förstå eftersom gatan lutade åt alla möjliga håll. Det är så härligt att se dessa kullerstensgator och dessa gamla hus men tyvärr så kom den stora rivningshysterin och skövlade tre hela kvarter. Synd och skam tycker jag men visst var byggnaderna eftersatta med underhåll men var säkert inget hopplöst fall att renovera dessa fastigheter.

Här är en annan bild på Allégatan mot norr med kvarteret Balder år 1928 och här ser man hur mycket man sänkte Allégatan och sedan fick man bygga på en extra grund på byggnaderna. Man kan tänka sig vilket jobb det var för arbetarna att göra denna sänkning med de verktyg och hjälpmedel som de hade på den tiden. Det gick säkert åt en massa arbetskraft för att gräva ur gatan så här djupt. Vi har våra förfäder och tacka att vi har en fin huvudgata i Borås. Efter den sista stadsbranden breddades Allégatan i öster med en husrad. Sedan började man plantera träd utmed gatan på båda sidor och dessa skulle fungera som en brandvägg. Detta var på ett initiativ av handlaren N. E Memsen och handlaren A. M Salmenius.
Jag efterlyser fortfarande bilder på kvarteren Balder, Bele och Brage. Har du bilder i byrålådan som du kan tänka dig att låna ut så jag får skanna av dessa så vore jag tacksam om jag fick låna dessa. Det kan vara negativ, pappersbilder, diabilder, glasplåtar och även fotoalbum. Känner du dig träffad så kontakta mig via e-post på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil