Kvarteret Apollo i hörnet Allégatan - Tryckerigatan

Kvarteret Apollo hörnet av Allégatan och Tryckerigatan, fotograferad år 1914. I förra inlägget skrev jag om kvarter Balder som ligger bakom fotografen, jag skrev om hur Allégatan lutade förr i världen och här ser man hur kraftig lutning det är på Allégatan. Så jag förstår denna stora insats man gjorde för att jämna till gatan. Gatorna är belagda med kullersten och träden står mitt i gatan i stället mot vad det gör i dag. Dessa byggnader tillkom säkert efter sista stadsbranden och det var då man bara fick bygga med en våning och inredd vindsvåning.

Här är en annan bild på samma byggnad fast fotograferad från andra hållet, gatan ner till vänster är Lilla Tvärgatan och är fotograferad år 1927. Här ser man bättre hur Allégatan avdelad med träd och en gångväg och sedan träd på andra sidan och sedan en körbana till. Skorstenen som syns mitt i bild tillhör Vennerstens fabrik nere vid Simonsland. Mitt emot Lilla Tvärgatan ser man en liten trappa ner från gångvägen ner mot Allégatan och då ser man den kraftiga lutningen. Även den underbart vackra gatubelysningen, man kan undra var alla dessa lampor tog vägen när man bytte belysningen. Troligen hamnade dessa på kommunen skrot, lite synd man skulle använt dessa till runt Stora torget eller varför inte i Ramnaparken där hade de verkligen passat in i miljön. Men troligen sparade nog ingen av dessa och det fanns en ännu äldre som var högre som hade passat in på dessa ställen.

Foto Glenn Murberg
Så här ser kvarteret Apollo ut i dag, denna bild fotograferade jag år 2015 och det har skett en markant förändring sedan den första bilden, detta ser mer eller mindre ut som en skyskrapa mot det lilla charmiga trähuset. Som ni säkert vet så föredrar jag hellre den gamla bilden.

PDF-fil