Rambergska huset på Österlånggatan

Rambergska huset på Österlånggatan
En gammal bild på färgerifabrikör Rambergs fastighet på Österlånggatan 8 i kvarter Ajax. Byggnaden är ett så kallat stöphus. Jag vet inte när man byggde denna fastighet men troligen den senare delen av 1800-talet. I dag ser inte Österlånggatan ut så här utan alla dessa gamla hus är rivna. År 1929 byggde man om byggnaden och ansvarig byggnadsmästare var Arvid Andersson och arkitekten var Albin Lönnqvist. På denna bil så bestod fastigheten av en våning och inredd vindsvåning men efter ombyggnaden blev byggnaden 2 våningar med inredd vindsvåning.

Så här blev byggnaden efter ombyggnaden och blev ett vackert hus på denna tid och de andra fastigheterna som är uppförda i trä. Gatan som går ner till vänster är Lilla Tvärgatan och längre fram till vänster är det Tryckerigatan. På 1940-talet var det advokat Karl J. G. Fägerström som var ägare till fastigheten. Här fanns bland annat Manfred Jälmers urmakeri och uraffär, Kafé och konfektyraffären Svea, Kastenhow Matsalar och Nya Gods- & Manufakturaffären.

Foto Glenn Murberg
Här är en bild som jag fotograferade 20170813 och inte ett spår kvar av den gamla bebyggelsen men Lilla Tvärgatan finns kvar men däremot Tryckerigatan som gick från Nybrogatan till Österlånggatan är däremot överbyggd av äldreboendet Agamamnon med parkeringshus och byggdes över 2 kvarter. Dessa 2 kvarter var om jag minns rätt en grusad parkeringsplats innan man bestämde sig för att bygga. Jag föredrar den gamla bilden i alla fall för tittar man på den nyare bilden så ser man hur charmlösa dessa ”nyare” byggnader är, bara raka kanter och inget charmigt alls utan bara fyrkantiga lådor.
Jag efterlyser mer material om Henning Persson Färg & Kemi i Bollebygd kommer att skriva ett blogginlägg om detta företag och då behöver jag lite mer bilder på de gamla fabriksbyggnaderna och även fakta om företaget och har du egen historia så får du gärna dela med dig. Jag kommer att sluta min anställning i slutet av juni eftersom man har bestämt sig att flytta tillverkningen till Danmark. Så jag skulle behöva materialet senast i slutet av majmånad. Du kan maila mig på gamlaboras@murberg.se om du har något att dela med dig. Har du bilder som papperskopior, diabilder, negativ eller i något fotoalbum som du kan tänka dig att låna ut dessa till mig så jag kan skanna av bilderna vore jag tacksam.

PDF-fil