Lilla Tvärgatan västerut

De senaste inläggen har varit runt Allégatan och nu är vi på Lilla Tvärgatan ner mot Nybrogatan. Bilden är fotograferad år 1927. Till höger ligger Rambergska huset där som Café Svea fanns och byggnaden med bågen byggdes omkring år 1904 i sten och blev påbyggd år 1911. Byggnaden var uppförd i 3 våningar med lägenheter kontor, lagerlokaler och vind. Här fanns bland annat J. G Höglunds papper, bindgarn, borstar m.m.
Lilla Tvärgatan gick från Nybrogatan upp till Allégatan och i Datans Boråskarta år 1728 talas om ” andra tvärgatan från Norreporten”. I dag går gatan endast upp till Österlånggatan men biten mellan Österlånggatan och Allégatan finns på sätt och vis kvar men då inbyggd i gamla arbetsförmedlingens lokaler i kvarteret Argus, gatuskylten med Lilla Tvärgatan sitter fortfarande kvar på byggnaden i kvarter Apollo. Byggnaden till vänster är byggt år 1843 och innehöll bland annat apoteket Bävern. Jag tror det var år 1959 man flyttade ut denna byggnad ut på Yxhammarsgatan för att ge plats för den byggnaden som står där i dag. Så alla dessa byggnader är rivna i dag och till höger ligger äldreboendet Agamenon i dag och innan dess fungerade platsen efterrivningen som en parkeringsplats.
Det är mysigt med dessa så gator som fanns förr i tiden men det var ingen vidare trafik förr i tiden utan gatorna byggs i dag efter den ökade trafiken och den ökar dag efter dag och det är en oroande utveckling. Men får man inte ta bilden och parkera i centrum så blir det att man väljer andra ställen att handla på och där av att centrum dör ut och butikerna försvinner. Förr i tiden så låg det butiker överallt, vet bara när jag växte upp då var det butiker överallt i centrum och lite bilar. Som jag brukar säga, det var inte bättre förr men det var annorlunda.

PDF-fil