Torggatan - Stengärdsgatan

Korsningen Torggatan och Stengärdsgatan en gammal miljö som inte finns kvar i dag. Den gamla stenmuren till vänster där barnen står finns kvar men inte järnstaketet. Innanför stenmuren finns en byggnad som kallas för Enkehuset och byggdes år 1884 av J.P Holmström och ligger i kvarteret Midgård.
Detta gamla hus låg i kvarter Mjölner och troligen byggt i mitten av 1800-talet. Skylten är ganska lustig nästan halva skylten sticker ut utanför byggnaden J. W Ekbergs skrädderi – Affär, på den andra skylten tror jag att det står A. W Lundgrens skoaffär. Bilden är nog fotograferad i början av 1900-talet och det var på den tiden det inte fanns bilar med en massa utsläpp. Det enda utsläppet som blev på denna tiden var hästskit på gatorna och det var nog bättre än alla avgaser. De bilder som jag har skrivit om det sista har varit på byggnader efter sista stadsbranden 1827 men man blir onekligen nyfiken på hur Borås har sett ut tidigare. Man skulle vilja veta hur det har sett ut på 1600- och 1700-talet men där får man fortfarande vara nyfiken på. Det är så mycket man vill veta om det gamla Borås och är du också nyfiken så kan du gå med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det mycket bilder och fakta. Det finns även mycket bilder på Borås på min hemsida www.murberg.se och även nya bilder på Borås fast då gamla byggnader. Är du även intresserad av andra forn- och kulturminnen så finns det ganska så mycket av det på min sida också.
Tillbaka till bilden miljön ser så gemytlig ut och lugn och på denna tid kunde barnen var ute och leka på gatan. Man måste säga att gatorna är jämna och fina och även trottoarerna med dubbla streck på och så verkar det ha varit överallt i Borås. Mannen som står i hörnet av byggnaden verkar vara en välklädd man men typ en dokumentportfölj i handen. Kanske någon uppsatt man i Borås, vem vet.

PDF-fil