Sandgärdsgatan mot söder

Senaste blogginläggen har handlat om Stengärdsgatan och Sandgärdsgatan. Här kommer ytterligare en bild från Sandgärdsgatan som är fotograferad år 1929 och fotografen står på Torggatan och blickar mot kvarteret Valhall i fonden där Sandgärdsgatan möter Lilla Brogatan. En härlig bild med dess gamla bebyggelse och som jag tidigare har skrivit att jag är lite svag för dessa kullerstensgator, fast de måste ha varit väldigt obehagliga att gå på. Speciellt för Borås fina damer som gärna gick med lite klack på skorna.
Träbyggnaden till vänster byggdes på 1830-talet och fick stå kvar till Svarta Örns Orden byggde nytt ordenshus, jag vet inte exakt när det revs. Tätt inpå stadskärnan fanns denna idyll med syrénberså, blomrabatter, en liten köksträdgård och olika fruktträd. Gården hade även ett mindre stall för hästar och stallet var alltid fullbelagt till helgen när landsbygdensborna skulle in till stan. I dag ser denna vackra idyll helt annorlunda ut men lite jämnare gata men mycket större byggnader utmed gatorna. Det är tur att Borås hade så flitiga fotografer som eftervärlden kan se dessa vyer, hur Borås en gång har sett ut. Det finns ju inte så många gamla byggnader kvar i Borås och de som finns kvar bör vårdas ömt så att det står i många år till.
Kvarteret till höger heter Ottar och vid korningen efter trädet heter Sleipner. Kvarteret till vänster heter Odin och nästa heter Tor. Det är lite roligt med dessa kvartersnamn just runt Sandgärdsgatan och Stengärdsgatan. Tittar man riktigt noga på bilden allra längst bort ovanför hustaken så ser man ett torn sticker upp, det är tornet ifrån byggnaden Slottet vid Åsbogatan.

PDF-fil