Stengärdsgatan Wingeska huset

Stengärdsgatan 4 i hörnet av Stengärdsgatan och Tryckerigatan. Fastigheten byggdes efter den sista stadsbranden 1827 av handlaren Petter Winge född 1778 i Borås. Cirka 10 år efter att han hade uppfört byggnaden så avlider Petter i huset år 1837 och fastigheten tas över av hans änka Elisabeth Winge född 1800 i Kinnarumma år 1859. Fru Winge hade ett svagdricksbryggeri huset fram till sin död år 1879. På andra sidan gatan hade hon en servering där man kunde njuta av både mat, dryck och underhållning. Även på marknadsdagar och helger på sommaren var det fullt med gäster hon fru Winge.
Efter hennes död övertar sonen Claes Winge född 1828 fastigheten fram till sin död år 1907. Nästa efterträdare heter Gustav Herman Berg född 1827 som tar över gården och startar en mekanisk verkstad med ingång från Stengärdsgatan. Det sitter en stor skylt med C. H Bergs MEK VERKSTAD på väggen ovanför dörren. Bilden är fotograferad år 1914 några år efter att Gustav Herman Berg hade övertagit fastigheten.
Just detta område runt Järnvägsgatan, Kungsgatan, Yxhammarsgatan och Allégatan tycker jag är väldigt intressant. Små härliga gator, kullestensbelagda och med härliga byggnader. Du som läser detta och vet att du har bilder på dessa tre kvarter, Balder, Brage och Bele får gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Jag skulle vilja låna dessa för att skanna av bilderna och det kan vara negativ, diabilder, papperskopior, glasplåtar och även bilder som sitter i ett album. Är du villig att låna ut dessa så vore jag väldigt tacksam och det kan även vara bilder på när man rev dessa kvarter, allt är intressant. Kommer sedan att lägga ut bilderna på min hemsida som jag håller på att bygga upp med bilder från mina läsare och kommer även att lägga text till bilderna också. Är du nyfiken på min hemsida, ja då hittar du den på www.murberg.se.

PDF-fil