Stora Brogatan - Stengärdsgatan

Vi fortsätter med inläggen runt Stengärdsgatan och här har vi korsningen Stora Brogatan – Stengärdsgatan. En underbar gammal miljö och denna bild är fotograferad år 1927 och i hörnet låg Borås Nyheter i kvarteret Tirfing grundad år 1922 och aktiebolag från samma år med redaktör Rolf Stille. Borås Nyheter var en svensk dagstidning, utgiven från år 1922 som organ för Folkpartiet. Från år 1926 utkom Borås Nyheter alla dagar i veckan och redaktör var från år 1946 Gösta Thorén och tidningen lades ner år 1951.Ett vackert gammalt hur med en vacker huvudingång från Stora Brogatan och en fin portal in i hörnet av byggnaden som leder in till källarplanet.
Till vänster syns en skylt där det fanns en möbelaffär och O. J. H. Nyqvist Tapet och Färghandel som låg i nästa korsning Torggatan -Stengärdsgatan. Jag tycker att just Stengärdsgatan är ganska intressant att skriva om och just denna kullerstenen tilltalar mig mycket och det finns en del av Stengärdsgatan som är belagt med kullersten och det är mellan Södra Kyrkogatan och Skolgatan.

Foto Glenn Murberg
Här är en bild på den delen av Stengärdsgatan dom det finns kullersten. Visserligen är et en efterkonstruktion men det är i alla fall kul att man visar hur gatorna har sett ut i Borås tidigare. Man har ju hittat en gammal avloppsränna i kvarteret Ceres från 1700-talet vid Skolgatan när man grävde ut kvarteret 1984 men jag förstår inte hur man ”låsa” in denna ränna på en innegård så allmänheten kan inte beskåda den. Det är bara de som bor i denna byggnad som kan se på denna ränna. Visserligen finns rännan kvar i det kvarter som den hittades men borde vara tillgänglig för alla.

Foto Glenn Murberg
Jag bjuder på denna bild på avloppsrännan som jag har skrivit om förr men det tåls att visa igen. Jag tror att jag fotograferade denna 2012 eller 2013.

PDF-fil