Korsningen Österlånggatan - Smedsgatan

Österlånggatan söderut med korsningen Smedsgatan. Den vackra byggnaden tillhörde bankdirektören Claes Skoglund och bilden är fotograferad den 12 maj 1916. Det är en underbar vy att sitta och titta på och troligen uppfördes denna byggnad efter sista stadsbranden 1827. Dessa så kallade Karljohans byggnaderna dominerade Borås Stad efter år 1827. Denna byggnad revs i slutet på 1920-talet eller precis i början av 1930-talet, eftersom Borås första funkisbyggnad byggdes under 1931 – 1932. Byggnaden uppfördes i 5 våningar och det var i denna byggnaden som EPA öppnade och dessa tre bokstäver stod för Enhetspris AB.
Skulle man ta en bild av hur det ser ut i dag så är det annorlunda, inga av dessa gamla byggnaderna finns kvar i dag förutom Hemgården som syns längt bort på Österlånggatan bakom det stora trädet. Även trädet står kvar än i dag och Österlånggatan är i dag en gågata och det finns inga trottoarer. På bilden så är gatan belagd av gatsten och inte kullersten. Undra vilket år man började med att lägga gatsten istället för kullersten? Men gatan är vacker och jämn med lite hästskit lite här och där.
När man sitter och tittar på gamla bilder så blir det att man noterar lite olika detaljer och något som finns med på nästan varje byggnad är en flaggstång ovanför entrédörren. Det är nästan så man vill åka tillbaka i tiden och titta på alla byggnader och gator som var i det forna gamla Borås. Det hade varit som att gå i ett museum och jag hade gillat att göra det. Det är som jag har skrivit tidigare, det är tur att vi har haft så flitiga fotografer i Borås som bland annat Gustaf Nilsson och Frithiof Mörk som har fotograferat många bilder över Borås och framför allt att dessa bilder finns bevarade.

PDF-fil