Settergrens änkas hus

En vinterdag på Stora Torget och byggnaden i mitten tillhörde L H Settergrens änka och var en mycket vacker byggnad. Bilden är fotograferad 1915 – 1916 och vad jag har fått fram så rivs denna fina byggnad strax efter bilden har fotograferats. Om man tittar noga på bilden så ser man att undervåningen är tom, det är tomma skyltfönster. Troligen så byggdes fastigheten någon gång efter 1827 års stadsbrand och det verkar som att den inte fick stå inte ens i 100 år.

Bröderna Anderssons hus sett från Settergrens tomt och denna bild är fotograferad 7 april 1916 och då ser vi att den vackra byggnaden är borta och kvar endast tomten och lite grundstenar. Jag har försökt att få fram mer om Settergren men inte lyckats, så du som läsare kanske har mera information om Settergren får gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Här på denna tomt byggdes den fastighet som står där i dag med bland annat Bergs kaffehandel och på baksidan med adress Lilla Brogatan fram det en tobaksaffär kommer jag ihåg. På senare tid innehades den av Sund Lindskog som är medlem i Facebookgruppen Gamla Borås och han har mycket kunskap av det gamla Borås. Om jag inte missminner mig så hette tobaksaffären Klaréns.

Så här såg den gamla byggnaden ut ifrån Lilla Brogatan och även denna bild är fotograferad år 1916 och man ser hur vackert byggd fastigheten är. Det är lite synd att sådana här vackra byggnader har försvunnit ifrån stadens stadskärna, man skulle ha sparat några för att ge en blickfångare när man är ute på stan. Gatan till vänster är lilla Kyrkogatan som gick ända upp till Södra Kyrkogatan innan man rev och byggde nytt i kvarter Midas. Har ni som läser denna blogg mer information och denna fastighet så maila mig gärna, jag vill veta mer om denna byggnad.

PDF-fil