Lilla Brogatan - Hallbergsgatan

Kvarteret Morpheus, Lilla Brogatan till vänster och Hallbergsgatan till höger. Bilden är fotograferad runt år 1927 och i det gamla stenhuset fanns både Skoglunds matsal och en likkistaffär. Just där som stenhuset finns på bilden är det i dag en tom tomt och man har flaggat för att bygga ett höghus på denna plats. Det gamla stenhuset är troligen uppfört på 850-talet av bagarmästare Murman och är om- och tillbyggt flera gånger. Byggnaden bestod av tre våningar med inredd vindsvåning. Bakom stenhuset ligger verkstaden som tillhörde Andersson och Ström också rivet i dag, det revs i samband när man skulle renovera Andersson & Ströms gamla byggnad. Det enda hus som står kvar i dag är byggnaden till höger i korsningen Stora Brogatan och Hallbergsgatan är också rivet och står en större tegelbyggnad på denna tomt som byggde år 1928.
Byggnaden vid Hallbergsgatan och Stora Brogatan är byggd efter den sista stadsbranden år 1827, det ser man på byggnadsstilen som är Karl-Johanstil. Byggnaden är uppför i trä med en våning men inredd vindsvåning.

Foto Glenn Murberg
Så här såg byggnaden ut när jag var på en fotorunda i Borås år 2015 och det är stort sett likt hur det var för 88 år sedan. Som jag har skrivit så finns det inte så många 1800-talsbyggnader kvar inne i centrum längre och vi måste ta hand om dessa som finns kvar. Vi måste ha kvar vår historia inte bara i form av bilder utan fysiska byggnader som vi ska vara stolta över att de finns kvar. Den senare generationen kommer inte att få vara med att se dessa vackra gamla trähus dom dominerade Borås centrum på 1800-talet. Visst var det svårt att leva på denna tid och vi ska vara tacksamma att tekniken har gått framåt, att vi har rinnande vatten eller bara att kunna gå på toaletten inomhus och inte på ett utedass.

PDF-fil