Engelbrektsgatan

Engelbrektsgatan med Dvärggränd till höger, året för fotografering är 1933. Engelbrektsgatan går från där som Yxhammarsgatan slutar i korsningen Sturegatan och ända upp till övre Norrmalm. Sedan kan man följa en liten skogsväg ner till Kyperedsjön. År 1907 fick gatan sitt namn i Borås stadsfullmäktige. Men enligt en gammal karta från år 1870 kallades vägen också för Engelbrektsgatan. Troligen är det Fredrik Engelbrekt som har gett sitt namn till gatan. Fredrik arbetade som tullinspektör och var verksam på 1600-talet. Det finns en karta från 1728 den så kallade Datans karta då kallade man gatan för "wäg til Stadens Gierdes Egor och Utmark".
Tittar man på bilden så ser det ut som att gatan är som en grusväg och det var nog så på denna tid och att bara stadskärnan var stenbelagd.

Foto Glenn Murberg
Denna bild fotograferade jag i dag den 20 maj och man ser att i stort sett är gatan likadan fast något mera hus har tillkommit, några träd är borta och till höger reser sig det stora berget Tokarpsberg som man tyckte var ett enormt berg när man var liten grabb. Jag gick ofta denna väg till Engelbrektskolan, jag är uppvuxen på Wrangelsgatan vid Sagavallen, så när man passerade denna gata så känner man sig hemma igen. Jag efterlyser bilder ifrån Wrangelsgatan och runt Sagavallen, så har du bilder liggandes och kan tänka dig att låna ut så skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Sedan vore det roligt att höra ifrån mina gamla skolkamrater som gick på Engelbrektskolan, jag tror att ni känner igen mitt efternamn det finns inte så många som hette det på den tiden.

PDF-fil