Gamla byggnaden vid Slottet

Med adress Nygatan 5 och bilden är troligen fotograferad någon gång i slutet av 1800-talet. Kvarteret heter Valhall och byggnaden uppfördes efter sista stadsbranden år 1827 av Kopparslagaren Johannes Enerro född 1774 och han kom ifrån Alingsås. Han var gift två gånger och hade 12 barn innan han dog här 1832. Änkan och andra hustrun Britta Kajsa Strömvall född 1795 i Borås av bagarmästare Olaus Strömvall. Hon tar över huset efter makens död och står som ägare fram till sin död 1874. Då tar döttrarna Maria född 1820 och Olivia född 1822 över gården och år 1895 dör Maria och då flyttar Olivia från gården.
Det är skillnad på nu och då, förr i tiden hade man många barn på liten yta men i dag har man inte lika många barn som förr. Man kunde hushålla med den lilla bostadsytan som man hade då men i dag är det tvärtom. När man rev denna byggnad vet jag inte men troligen i början av 1900-talet skulle jag tro. Det är tur att Borås hade så många flitiga fotografer så vi kan efter över 100 år senare kan sitta och titta på deras alster och se hur det gamla Borås en gång har sett ut. På många bilder hittar man årtalet när bilden är fotograferad med många är utan årtal så man får gissa och lika så får man många gånger klura ut var bilden är fotograferad någonstans.
Då är sociala medier bra ibland som t.ex. Gamla Borås på Facebook där finns det många som har mycket kunskap av det gamla i Borås. Är du intresserad av att se ännu mer gamla bilder på gamla Borås så gå med i Facebookgruppen Gamla Borås, där hittar du mycket fakta.

PDF-fil