Södra Kyrkogatan - Allégatan

Korsningen Allégatan och Södra Kyrkogatan i kvarteret Munin och bilden är fotograferad år 1914. Södra Kyrkogatan går upp till vänster med en rejäl backe som går upp till Kungsgatan och den fortsätter ända upp till Gustav Adolfsgatan. Denna byggnad byggdes efter Borås sista stadsbrand som härjade år 1827 och då fick man bara bygga upp trähus i en våning och inredd vindsvåning. Man blir ju lite nyfiken hur byggnaderna i Borås såg ut innan dessa fyra stadsbränder. Så gott som alla dessa gamla byggnader hade innegårdar eller bakgårdar. På denna tid var Allégatan en stor gata som kantades av dessa trähus och sedan den vackra Allén mitt i gatan. Undra om kullerstenen försvann i samband med när man jämnade till gatan och lade gatsten istället, fast jag tycker att det är charmigt med dessa kullerstensgator. Det måste ha varit väldigt knaggligt när man körde med häst och vagn på dessa gator.
Jag önskar att mitt intresse för Borås historia fanns tidigare i mitt liv så man kunde fått uppleva dessa gamla byggnader i verkligheten och även fota av dom. Som ni vet så brinner jag för Borås stads historia och jag efterlyser era egentagna bilder och vill ha tillstånd för att använda dessa på min hemsida som jag ständigt uppdaterar med bilder från mina läsare. Framigenom kommer jag att få mera tid över att ägna mig år min hobby eftersom jag blir arbetslös och allra helst skulle jag vilja ha detta som ett arbete men troligen får det ”bara” bli min hobby.
*Edit har ändrat detta inlägg från Skolgatan-Allégatan till Södra Kyrkogatan eftersom det första jag skrev var felaktigt, rätt ska vara rätt.*

PDF-fil